Langkawi Trip : Day 2

langkawi_trip_cable_car

Alhamdulillah. Hari kedua kami di Langkawi disambut dengan hari hujan. Hujan awal pagi. Dan ia berhenti turun dalam jam 8 pagi.  Syukur.

 

Kami sekeluarga bersarapan di restoran resort. Menu resort ni¬†simple aje. Alhamdulillah sedap. Ana-anak punya menu, lagilah simple. Bubur dan cereal aje. Haiyaaa… Punyalah banyak makanan, itu gak pilihan diorang. Yang paling kenyang kalau bab makan, dah tentu ibu diorang. Kikiki…

 

petapulaulangkawi

 

Jam 830 – 9 pagi, kami bersedia nak bertolak ke Langkawi Cable Car. Disebabkan resort ini terletak di Pantai Tengah, bersebelahan dengan Pantai Cenang, maka perjalanan kami untuk ke Langkawi Cable Car yang terletak di Gunung Mat Cincang, tu tidaklah jauh.

langkawi_trip_cable_car

Seminggu sebelum trip, saya sebenarnya ke Langkawi untuk trip Shaklee. Jadi ini kali kedua lah naik cable car ni. Memula ingat dah boleh tahan ketar, tahan gayat. Tapi rupanya…. Sama gak! Hahahaha… Cuma terpaksa la buat-buat berani kan sebab dengan anak-anak. Anak-anak sangat lah excited duduk dalam cable car tu. Tapi mak paknya duduk pegang kerusi. Kikikiki

langkawi-cable-car-3
Perjalanan naik ke atas

Diorang ni boleh mesyuarat plak dalam cable car ni
Diorang ni boleh mesyuarat plak dalam cable car ni

 

Mamat ni relax aje...
Mamat ni relax aje…

 

langkawi-cable-car-9
Twin peak. Tengok seluruh pulau

 

langkawi-cable-car-teropong
Bukan main… siap guna teropong!

 

Rehat dulu di Sky Bistro sebelum ke Sky Bridge
Rehat dulu di Sky Bistro sebelum ke Sky Bridge

 

langkawi-cable-car-5
Haish… boleh plak nak buat aksi melompat kat Sky Bridge ni.. Ibu gayat la anak-anak!

 

Selesai nai ke puncak menggunakan cable car tu, kita menyeberang dengan jambatan gantung di Sky Bridge. Sky Bridge ni hanya ada SATU tiang saja. Ia dipegang kuat menggunakan 7 kabel yang disambung dari satu tiang tu. So, memang sangat terasa ia bergoyang. Udahle kita ni gayat. Double ketar kakiku!!

 

Turun dari puncak, kami masuk ke Sky Rex dan 3D Art Museum. Sakan bebudak ni posing kat semua lukisan. Tapi sayang, tak boleh nak feeling sangat sebab ramai sangat pula pengunjung masa ni. Jadi kami snap yang mana sempat ajelah.

 

Pandai ke surfing dik?!
Pandai ke surfing dik?!

 

Nak ke mana plak tu?
Nak ke mana plak tu?

 

Lain-lain gambar ada di Facebook saya, Yusrina Mohamat Hata.

 

Apa yang orang ramai kurang tahu ialah bayaran tiket adalah mengikut pakej. Pakej basic iaitu yang paling murah melibatkan Sky Car, Sky Dome dan Sky Rex. Maksudnya, nak masuk ke tempat-tempat lain perlu harga lain. Jadi kalau nak masuk semua tempat, boleh terus bayar harga pakej Premium. Untuk update harga tiket, korang boleh ke Panorama Langkawi.

Separuh hari di Langkawi Cable Car. Balik pengsan di bilik. Hahahaha. Aktiviti setiap petang ialah mandi di kolam atau di tepi pantai.

langkawi-cable-car-1

Continue Reading

Langkawi Trip : Day 1

Bismillah.

 

Trip ini sebenarnya bukan trip yang dirancang dari awal tahun ke, tengah tahun ke. Kebetulan En Suami sedang lihat website Malaysia Airlines System (MAS), dan dia saja-saja tengok harga tiket ke Langkawi.

‘Eh, murah la harga tiket ke Langkawi ni?’

Dalam hati saya, manala I nak tahu murah ke idak. I bukan skodeng website tu hari-hari. kikiki

Kemudian, dia check pula di website AA, dan Malindo. Sah tiket MAS tu murah!!

Apalagi, dia pun grabla…

ok ok.. tinggalkan cerita sebelum nak pergi tu la kan.. Kang mabuk plak nak baca.

So, Day 1 (27 November 2016)

Berangkat dari KLIA jam 120pm. Perjalanan mengambil masa 45 minit. Bila sampai, tunggu kereta sewa. Then gerak ke hotel.

Langkawi Trip D1

Langkawi Trip D1

Hahaha… So itulah cerita Day 1.

Continue Reading

Review Hotel : The Frangipani Resort & Spa

Alhamdulillah.

pintumasuk-frangipani
Papan tanda untuk ke hotel dari jalan besar.

Rezeki kali ini untuk menginap di The Frangipani Resort & Spa. Hihihi… Macamlah selalu bercuti di Pulau Langkawi. Sebebanrnya saya sudah beberapa kali ke Pulau Langkawi, tapi atas urusan kerja. Jadi tidak le berjalan sangat.

Syukur, kali ni En Lan boleh bercuti panjang, maka dia rancang bawa anak-anak ke Pulau Langkawi. Dan rezeki lagi, masa tengah tengok tiket kapal terbang, harga tiket di Malaysia Airlines adalah murah berbanding airlines lain. Jadi, klik klik terus bayar. Alhamdulillah.

 

The Frangipani Langkawi
Ni gambar tisu.. hihihi.. Ambil masa sarapan pagi.

 

Kami bercuti di Langkawi selama 5 hari 4 malam. Memang puas la berlama-lama di Langkawi ini. Satu hari satu acara aje. Dan kebetulan pula, sebelum pergi si Azrie demam. Mujur dia demam malam. Siang cergas je pula berjalan. Jadi siang kami ronda, malam kami rehat. Makan malam di bilik saja, sebab ibunya sibuk melayan orang demam.

Untuk post ini, saya akan tunjukkan sekitar hotel ya. Nanti kita update mengenai cerita jalan-jalan di Langkawi.

Pintu bilik kami. Kami pilih yang mengadap taman. Kalau mengadap laut, lebih mahal la sikit kan...
Pintu bilik kami. Kami pilih yang mengadap taman. Kalau mengadap laut, lebih mahal la sikit kan…

 

Mandi di luar ya! hihihi...
Mandi di luar ya! hihihi…

 

tub-frangipani

 

Overall, bilik ni sangat selesa. Katil kami ialah 2 queen bed. Disebabkan kami berenam, kami minta katil tambahan. Masih muat lagi dalam bilik ni. Sorry na, gambar katil takde sebab kanak-kanak dah landing tergolek bagai. Tak sempat nak snap dulu.

Kawasan persekitaran sangat mendamaikan. Resort ni sangat sesuai untuk pasangan yang mahu honeymoon, orang yang mahu lari dari kesibukan kota, dan juga orang yang sedang mencari ketenangan. Memang keadaan ia gloomy sikit, tapi sesuailah dengan persekitarannya. Tenang. Redup. Sayup aje. Cuma di waktu petang tu, bising sikitla sebab ada bunyi orang naik parasailing. ada bunyi orang main jetski.

Malam pula di Restoran Mentari, ada penyanyi yang akan menghiburkan anda. di waktu malam, kita boleh dengar deruan ombak yang memukul pantai. Sangat kuat. Sebabnya restoran resort ni di tepi pantai. Ada masa rasa sangat menakutkan. Terasa dipanggil ke pantai.. hehehehe…

Secara keseluruhan, saya bagi TUJUH dari 10 bintang! Resort ni memang kena dengan jiwa saya. Tak ceruk sangat, tak dekat sangat dengan kota. Kalau menginap di Pantai Cenang, rasanya pasti bising sikit. Kawasan Pantai Cenang tu dah macam Bali. Orang kata kawasan tu happening.

Ok, nanti saya update pasal aktiviti di Langkawi. Babai!

Continue Reading

Sampaikan hajat anak…

Ini ialah aktiviti yang tak dirancang.
Kebetulan hantar Cik Peeya balik ke rumah. Rumahnya pula dekat dengan LRT. Dah alang-alang, bawa Azrie dan Azmie naik LRT. 
Naik di Stesen Muhibbah, turun di Stesen IOI Mall. Jalan-jalan kejap di IOI Mall. Dan naik baik LRT ke Stesen Muhibbah.
Teruju sungguh dua beradik ni. Dalam kereta, Azmie request nak naik bas. Saya bagitau dia, nanti request dengan ayahnya.
Hihihi…
Seronok juga bila buat aktiviti tak dirancang macam ni kan. Sebabnya bila dirancang-rancang sangat pun, lagi senang tak jadi.
Ok, apa aktiviti tak dirancang korang?

Continue Reading