Rahsia utama untuk BERJAYA ialah BERTINDAK

Apa pun yang kita rancang.

Apa pun yang kita mahu usahakan.

Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah BERTINDAK.

.

Tahu tak, sebenarnya ramai di antara kita yang masih belum dapat membuat TINDAKAN.

Kemudian mereka suka sebut, KENAPA aku masih belum BERJAYA?

.

Jangan terus lihat kepada hasil, “Eh, berjaya ke buat ni?” “Boleh jadi ke ni?”

Yang penting sekali ialah BERTINDAK.

Gerak dulu, lihat hasil kemudian.

.

Dalam tindakan kita itu tadi, kita akan belajar bagaimana untuk berjaya.

Sekiranya kita melalui fasa kegagalan, pasti ada sesuatu yang dipelajari.

Dan boleh digunakan untuk mengelak berlakunya lagi kegagalan.

.

Dapat? Ok, p BERTINDAK sekarang!

Continue Reading

Fokus kepada Perkara yang BAIK

Sebenarnya, Saya terlupa nak bayar hosting. Hahahaha… Sebab tu blog ni takde update. Selalu nak login masuk, tapi lupa nak mesej ke server provider, nak tanya pasal payment. Diorg pun boleh plak lupa nak minta payment dengan Saya… Bagus betul dedua. Hihihi.

.

.

Ok, itu pre intro aje…

.

.

Manusia ni, akan mengalami pelbagai peristiwa dalam hidup. Kalau umur panjang, banyaklah peristiwa yang akan dilalui. Dalam peristiwa itu, Ada yang pahit, Ada manis, Ada gembira, Ada duka.

.

Orang kata, kalau cerita duka, usah dikenang. Usah hidup dengan Masa lalu. Tapi yang sebenarnya, itulah yang Paling susah nak dilupakan. Betul Tak? Padahal Kita tahu, mengenang sesuatu yang pahit, sedih itu, akan mengambil dan menggunakan seluruh emosi dan tenaga Kita. Kita ibarat sedang membuang tenaga.

.

Perasan Tak? Bila Kita kenang cerita sedih, cerita pahit, Kita Akan jadi lebih penat, dan lebih kecewa. Energy drained out. Kita dah kehabisan tenaga. Nak buat apa pun lepas tu, dah takde mood lagi.

.

Memang Kita takan boleh lupa perkara yang kurang baik ni. Tapi Ada cara untuk tidak mengingatinya.

Fokus kepada PERKARA yang BAIK dan yang INDAH sahaja!

.

Katalah Kita tahu Ada seorang Wanita yang mengalami masalah dalam rumahtangganya, tapi Kita lihat dia seperti tidak mengalami masalah itu. Sebenarnya orang sebegini, mereka telah mengalihkan fokus mereka. Mereka tidak lagi mahu memberikan tumpuan kepada Perkara yang tidak menyeronokkan itu.

.

Sekiranya mereka Ada anak-anak, mereka akan Terus fokus kepada anak-anak. Bagaimana cara nak membesarkan mereka? Apa pekerjaan yang sesuai? Apa lagi yang mereka boleh lakukan untuk meneruskan kehidupan?

.

Ya, mereka pandang Terus. Dalam hati mereka, dalam fikiran mereka, bukannya sudah clear Pasal peristiwa pahit tu, ia masih ADA, cuma ia sudah ditenggelamkan oleh perkara BAIK.

.

.

Korang pernah lalui in? Atau sedang melalui perkara in? Ingat satu SAHAJA. Fokus kepada PERKARA yang BAIK!!

Continue Reading

Seminar Gergasi Hijau

IMG-20160222-WA0006

 

Assalamualaikum wbt.

 

Alhamdulillah. Setelah berbulan-bulan lamanya, dapat juga kembali semula ke arena blogging. Sebenarnya terlalu banyak peristiwa berlaku sepanjang tempoh saya memghilangkan diri.

Ok, sebagai permulaan yang baik. Saya mahu berkongsi dengan rakan-rakan mengenai satu seminar yang akan diadakan pada bulan Mac nanti. Seminar Gergasi Hijau ini bakal menghimpun pakar-pakar motivasi di Malaysia. Seminar ini akan mencungkil sifat dalaman anda, membersihkan kolam hati anda dalam ke arah menjadikan anda seorang usahawan berjaya.

Sekiranya anda berminat untuk mengikuti seminar ini, boleh terus hubungi pihak urusetia ya.

Continue Reading

Fitnah : mengundang atau menyebar

Bismillahirrahmanirrahiiim.

Alhamdulillah. Masih hidup dan diberi kesempatan untuk berbakti di dunia ini. Mungkin juga kerana masih diberi kesempatan untuk bertaubat dan memperbaiki diri. Wallahualam.

fitnah

Apabila kita bercakap tentang FITNAH, kita selalu fokus kepada tukang sebarnya atau tukang penyampai cerita. Tapi kita jarang nak fokus kepada orang yang mengundang fitnah. Maksudnya kepada empunya diri. Bila kita tak fokus kepada ‘yang mengundang fitnah pun dapat sama dosa macam penyebar fitnah’, maka kita TANPA SEDAR menjebakkan diri sebagai pengundang fitnah.

Jawapan klise yang selalu diterima – lantaklah, aku punya suka lah nak buat apa

Walhal, kalau perbuatan kita itu boleh menghasilkan kata-kata yang kurang enak dan kemudian viral menjadi fitnah, kita pun boleh dapat dosa sama sebab kita tidak mengambil langkah berjaga-jaga terhadap perbuatan kita.

Okla.. risau korang pening. Meh saya beri contoh.

Dipetik dari

Mengundang Fitnah Satu

Pada tahun 2002 aku masuk UiTM Dungun, dalam entry lama aku dah banyak cerita pasal Uitm, jadi tak perlulah aku perincikan latar masa dan latar tempat dalam penulisan aku ini.

Aku study dekat UiTM dungun selama 1-2 bulan je sebab kepadatan student pada masa itu membuatkan kami semua boleh memilih samada untuk stay di sana atau transfer ke UiTM Shah Alam. Aku memilih untuk Transfer Shah Alam sebab aku bebai dan bengang bila tengok jadual kena pergi kelas kitchen pada hari sabtu. sepatutnya hari sabtu adalah cuti, kenapa pulak kena pergi kelas, lecturer jawab sebab terpaksa, student ramai sangat jadi kena tolak ansur, terpaksa masuk kelas kitchen pada hari sabtu.

Tapi sebelum itu, aku bahagia di kolej kediaman Gemia di Dungun, aku ada ramai kawan baik kat sana macam Mat Lan, Fadhil, Zizi dan ramai lagi, kat sana jugak kakak-kakak senior cun-cun dan diorang jugak ada beberapa kali puji aku comel.

” tengok sikit bibir damak…olooooo comel”

” comel ke kak? memang la comel, pakai lipstik nak berlakon jadi Mak”

” berlakon jadi mak?? oloooo comel… berlakon dalam pentomen jap lagi eh? chaiyok chaiyok!”

” okey kak, bye, habis berlakon jangan lari, belanja makan karipap pusing”

Korang tengok berapa kali dalam satu perbualan akak senior puji aku comel? tak lembik lutut kau bila akak cute puji kau comel? rasa terawang-awang tahu.

Tapi apabila kau sporting dan comel, kau bukan saja dipuji oleh akak-akak, korang juga akan mula menjadi buah mulut Ahkak-ahkak. Di Kolej Tenggol ada ramai senior lelaki yang tak berapa nak lelaki. Tapi jangan lah pulak korang anggap aku prejudis terhadap mereka.

Aku baik dengan ahkak-ahkak ni, tapi diorang tak boleh baik sangat, nanti tangan merayap. jadi aku jarakkan diri aku dengan selalu menegaskan..

” abang ni baik hati, pandai bergaya pulak tu”

” panggil la akak, kau tak nampak ke  spegheti akak ni damak?”

” Eh silap, akak ni cute la, baik pulak tu, tapi saya straight, saya suka yang ori je kak”

” Eeee perasan la ko ni nok, ko ingat ko tu Kendu mak taste la kat ko, pleasee..tak kuasa mak, mulut lahar sangat”

” ehehehe, ala tu pun nak sentap, kata URTV, baru propa sikit dah sentap”

” ehhh, lebih pulak budak ni tau, kang mak gigit kang!! dah lah, meh tumpangkan aku nak pergi Gemia kejap, ada anak ikan mak nak pinjam buku”

Pada masa itu, aku dapat hadiah Honda EX5 dari bapak aku, aku bukan mengada taknak naik basikal, tapi bapak aku dah janji kalau masuk Universiti dapat hadiah motor.

Walaupun Ahkak Nyah itu berakhlak menentang arus sedemikian, tapi tak dinafikan ada kualiti yang baik pada diri dia, dia rajin tolong junior dia, samada pinjamkan buku teks, uniform atau pinjamkan mekap, Aku baik dengan dia pun sebab aku nak pinjam mekap lipstik sebab nak berlakon pentomen jadi mak kepada anak derhaka bertajuk “Sakaaaaratul maaauuttttt”

Walaupun ejaannya adalah ‘sakaratul maut’ tapi aku taip macam tu supaya masa korang baca korang terbawak-bawak nak sebut macam bunyi dalam radio pentomin yang bergema-gema tu kan.

Bermula dengan menumpangkan Ahkak Emilia atau emy itulah bermulanya diskusi fitnah terhadap aku. Dan aku tidak salahkan mereka, sebab aku sendiri yang mencampakkan diri aku ke lembah fitnah. Walaupun aku berfikiran positif dan mengharapkan kawan-kawan aku bersangka baik, tapi mereka tetap jua manusia yang suka kepada rumors. Baru penuh masa lapang kan? takdelah penat guling gelentang je dalam dorm. Fitnah pun mula tersebar….

” woi woi, korang kenal tak damak? korang kenal kan dia kan?”

” kenal kenal kenal, kenapa wei?”

” dia tu junior lagi dah pandai angkut pondan naik motor”

” mana kau tau jep?”

“semalam aku nampak dia bawak emilia naik motor dia datang gemia, dari tenggol”

” Ishh tak sangka lah damak mcm tu kan? teruk betul, dah takde perempuan lagi ke kat Uitm ni, sibuk ngan pondan”

Ibarat permainan telefon rosak, cerita fitnah itu yang bermula dengan method Cerita-kawan-atas-kawan telah mula berkembang dan berevolusi.

” Woi woi, Korang tau tak damak? korang kenal dia kan?

” kenal kenal kenal, kenapa wei?”

” Dia tu Junior lagi, tapi dah jadi anak ikan pondan kat tenggol, aku dengar cerita dia dah main dengan emilia, dengar cerita gak dia dah kapel dengan pondan tu weh!”

” Mana kau tau jep?”

” ade budak bagi tau yang kawan dia bagitau, dia nampak damak bawak pondan pergi gemia dari tenggol, Pondan tu siap peluk dia lagi, tangan plak duk gentel-gentel.. geli aku weh, sumpah aku tak sangka damak macam tu”

” perghhhh tak sangka betul aku, nampak macam straight, tapi layan Nyah kaaaaaaan! damak damak”

Tapi nasib baik kredibiliti aku masih berbaki, disebabkan PR aku agak baik dengan ramai kawan-kawan gemia, Fitnah itu dapat dipatahkan sebelum ia menjadi kanser, bagaimana ia reda?

Ia reda dengan sendirinya apabila mulut-mulut puaka itu sudah kehabisan modal, dan ditambah dengan endorsement dari kawan-kawn aku yang menyatakan aku cukup sejati. Kalau tak cukup sejati lagi, meh aku taruk segenggam dua cenderahati di dahi..

” ala kau Zulfikar, statement nak Cover leetteeww, tak boleh blah, mana aku nak tau kau sejati? apa bukti?”

” Takde bukti, terserahlah kat kau nak percaya ke tak, cuma nak pesan, fitnah itu lebih teruk dari membunuh, dari kau fitnah aku lebih baik amik pisau ni tikam belakang aku, tapi make sure aku mati betul-betul, kalau aku mati main-main jaga kau”

Tapi yang penting, diri aku sendiri pun patut dipersalahkan jugak kerana perilaku aku telah mengundang fitnah. Sebab itu Orang selalu pesan supaya jangan menfitnah dan mengumpat dan juga jangan mengundang fitnah.

*************************

Mengundang Fitnah Dua

Masa aku praktikal dekat Intekma Resort, aku attached dekat Department Hot Kitchen, sebelum tu aku attached dekat F&B, Coffee house dan Housekeeping.

Nak dijadikan cerita, masa dekat hot kitchen, ada kawan aku yang nyah, nama dia Ayu. Aku baik dengan Ayu walaupun kadang-kadang aku meluat dengan sikap dia yang lupa diri.

Disebabkan aku suka menyakat Nyah dan suka bergurau, aku selalu ajuk-ajuk Ayu bila habis kerja. Ala macam korang duk ajuk-ajuk punch-line pondan macam “sentap mak nok” dan ” Tak kuasa mak”

Pada satu hari, acting aku menjadi-jadi, mungkin aku terminum kopi kacip fatimah yang ada estrogen atau aku seronok sangat sebab dalam akaun ada duit bapak aku masukkan, jadi gedik lebih.

Dari sekadar mengajuk Ayu macam biasa dengan ayat-ayat standard Nyah…….

” Wahhh kau.. keeeeelas kau nok, walaupun muka kau kertu tapi rambut tetap hazel nok!”

” Haaaruslah!… kau ingat mak tak mampu ke? mak kalau tak color rambut mak, mak tak keluar rumah tau, kau mampu??

” Tak mampu mak nok!”

Daripada sekadar menyakat macam tu, aku terlebih-lebih pulak pergi menari Cha-cha gaya Cikgu Linda Jasmin dekat Koridor Kitchen. Dengan Niat nak buat lawak, sekali datang Chef tenung aku dari jauh.. agak-agak lama baru aku perasan.

Dalam hati aku berdebar-debar, “ahh sudah, jadi cerita lah pasnih ni adoiiii”

Memang tepat jangkaan aku, lepas tu Chef tu pergi jaja cerita dekat akak-akak kitchen helper. Aku dengar diorang soksek-soksek…

” Zetty, kau nak tau tak Ty… Si Zulfikar tu rupenyeeeeeee Aww! rupa je misai jambang lebat, tapi patah kau tak Zety”

” Ishhhk abang ni, saya tengok takde lah, dia straight la bang”

” Straight kepala hotak kau Ty, kalau straight kenapa semalam aku tengok dia boleh menari Bosannova dengan ayu, bukan main rancak lagi kau tau tak?”

” dia gurau je tu kot bang”

” eh taklah zety, sah dah dia tu aww.. habislah pecah lobang dia”

Tapi aku pun suspek abang chef tu aww, sebab bila dia minum guna gelas mesti jari pinkie dia lentik, pastu bila jalan mesti nak kalis kalis rambut dulu, tapi aku taknak la fitnah dia, mungkin jiwa dia berpewatakan lembut tapi masih  bernafsu normal. bersangka baik itu kan bagus.

Berbalik pada soksek-soksek tu. Perrghhh masa tu, kecoh kejap dekat hot kitchen perihal fitnah ni, tapi nasib baiklah wabak fitnah ni tidak sempat berkembang biak. Mungkin sebab  kisah aku mengajuk nyah itu tak cukup kuat untuk dicompare dengan EX5 ruget aku kot. Gila…Nyah nak bawak EX5 ekzos bocor. Buruk benor rupenye wei.

Takpun mungkin sebab muka aku ni takde langsung potensi nak jadi Miss Universe kot.

” takpe, nanti Mak pakai susuk, mesti melets… curlasssst kau nok! main dengan mak? susuk berlian tau tak? kau hadooo??? nan hadddoooo”

——————————————————-

Ok, tu saya petik dari blog En Zul, kisah benar dia.

Ada masa kita tak sedar yang perbuatan kita itu salah dan boleh mengundang FITNAH sebab kita tak ambil tahu yang perbuatan kita itu salah. Contohnya seperti perhubungan antara lelaki dan perempuan. Kot la perempuan itu isteri orang, lelaki itu suami orang. So selalu p lunch sama. Apabila orang lain nampak, selalu beri ALASAN kawan sepejabat, teman sedepartment. dan lain-lain lagi alasan. Sebenarnya atas apa-apa ALASAN sekalipun, kita tak sepatutnya buat begini. Katalah ada orang ambil gambar si perempuan dan si lelaki tadi, dan sebarkan. Waaaah… pasti si perempuan dan si lelaki tu melentingkan? “Ini semua FITNAH!” Tapi diorang tak sedar yang perbuatan diorang tu dah DOSA dan mengundang FITNAH. Bila dah mengundang FITNAH, maka dapatlah dosa gak kan? Apa pula nanti kata suami kepada si perempuan dan isteri kepada si lelaki. Tidakkah perbuatan ini boleh melorong kepada perbuatan curang dalam perkahwinan?

Takyah la sibuk nak kata, “Takpe aa ko fitnah aku, pahala kau p kat aku!” Haish… Patut pikir balik apa yang kita dah buat. Dan terima perkara ini sebagai TEGURAN buat diri kita untuk jadi HAMBA ALLAH yang lebih BAIK lagi.

Ya, saya menulis sebab ingin MENEGUR diri sendiri juga. Bukan sekadar catatan kosong di sini. Hidup kita tak panjang. Entah esok, entah sebentar lagi, nyawa kita berpisah dari badan. Bagaimana dengan buku sebelah kanan kita? Sudah beratkah? Buku sebelah kiri sudah diringankan ke?

Wallualam.

Serahkan segalanya kepada ALLAH. Allah jaga segalanya untuk kita.

Continue Reading