HS 2nd Module : Management, Financial & Record Keeping

Salam…

Good Morning everybody!! (mcm lah ramai pembaca blog ku ini..)

Yup, Alhamdulillah, we’re managed to complete the 2nd module as we keep post-poned the date. (my dear lady Miss Mamafiza are soo tight with her schedules..heheh). I know this 2 young lady (Miss Mamafiza & Miss Huda are waiting my post as they did not captured any piccas on that day..hehe)

The best past was, we’re having this session at J.M Briyani House at Section 9 (promote sket..SEDAAAP!!). So, sambil makan2, sambil ngobrol la kan.. Deeply sorry. I forgot to snap some picture of our meals that Miss Mamafiza ordered before Miss Huda & I arrive. Tapi kang kalu letak, korang terliur plak.. >_<

Bacisally, apa yg kami bincangkan ialah mengenai pengurusan (management). It is a big topic yet we’re focusing on the HS or mmm  the mother..ahaks.. Yelah, if the mother can’t manage herself, how can she manage the house and the HS..kan..betul tak??

K, my problem about management is how to manage my bills and my daily + weekly + monthly planner. After a few tips from Miss Mamafiza, now I have some idea on how to manage my bills. Hahah.. you should see my files. Sgt serabut ok. So the assignment is to manage the bills..Lawak plak rasa.. Tapi itulah hakikatnya..Then, we talked and disscused about our kids (my girls and Miss Huda’s girl) – our kids progression and development since we attend the 1st module.

HS 2nd module

Me, Miss Mamafiza & Miss Huda

(antara kami ber3, ku terasa ku yg paling ‘comel’ –> kena kuruskan bdn nih!! >_<)

So little time but so many stories.. Selain dari bincang pasal management bills, kami bincang juga ttg bagaimana nak uruskan anak2, jadual mereka, apa mereka nak buat. Jadinya, my dearly friend Miss Mamafiza gave a brilliant idea (I know some of you have did this, but not me ok..). Buat jadual tu dgn anak2.Libatkan mereka sekali spy mereka rasa mereka ada kepentingan dlm keluarga. (sememangnya anak2 tu penting tapi kita tak bgtau pd mereka betapa penting nya mereka pada kita!!)

Cara-caranya ialah :

1. Gunakan kertas manila (dibahagi 2, kalau sekeping besar sgt) –> ada 7 keping

2. Siap2 letak double sided tape kat stp kertas

3. Kemudian, tulis bersama mereka, hari dlm seminggu pada setiap kertas (eg: satu kertas ISNIN, kertas kedua SELASA dstrnya)

4. Lepas tu, minta mereka masukkan aktiviti yg mereka nak buat utk setiap hari tu.

5. Kemudian tampal kat dinding!!

Semangat ok. Semalam balik umah trus pi beli kertas dan glue bagai. Lepas makan malam dgn sepupu tercinta saya ajak Azyana buat jadual ni. Habis je buat, dia pun trus buat aktiviti lain. Sahla anak kita ni mmg interest dia dlm 5-10 minit jee… Begitulah.. sekurang-kurangnya anak kita dah tahu yg dia ada kerja nak buat setiap hari. Mula2 mgkin susah nak bagi dia lekat dgn aktiviti tu, tapi sbg ibu, kita kena la rajin ingatkan dia. Azyana bgtau saya, kalau setiap kali buat aktiviti yg dlm jadual tu, dia akan panggil saya cikgu..Cikgu pun cikgu lah, janji dia nak follow. Si Nandik pulak akan ikut saja (mcm biasa lah).. Bagi Si Nandik, dia dapat roti/biskut dan susu mmg dah waktu2 gembira dia.. Tak susah nak handle si Nandik. Lagipun dia tak pandai nak respons sgt, jadi saya belum nampak interest dia ke mana.. Kita tunggu dan lihat ye..

Lastly, our HS session end at 7pm.. Kalau tak ingat family di rumah, mau gak trus ngobrol lagi.. For the 3rd module, probably after raya. Let us tarik nafas dalam2 dulu, enjoying every moments in our life with kids then baru continue. Lagi pula my dear friend Miss Mamafiza sgt sibuk. Eh, I wonder she make cookies for raya or not..kalu ado, boleh tak ku tempah??

You may also like

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge